Bilboko merkataritza eta ostalaritzako 9 enpresak, Elika eta Bilbao Dendak-ekin lankidetzan egindako proiektua amaitu dabe eta plataforma honen bidez beste enpresekin partekatu nahi dabe esperientzia. Establezimenduen % 90ek baino gehiagok ez dabe soberakina neurtzeko prozesurik, eta ez dakie hondakinak zer eragin ekonomiko dauan euren negozioetan.
Eusko Jaurlaritzak urteko kanpainea ostalaritzearen eta merkataritzearen sektoreko hondakinen aurka egingo dau, euskal elikakatean gertatzen dan xahuketaren % 12 eta % 26 diralako. Nekazaritza, Arrantza eta Elikagai Politikako Sailburuordetzak, Elika Fundazioaren bitartez, EAEko nekazaritzako elikagaien sisteman hondakinen gastuak aztertzen eban azterlan aitzindari bat argitaratu eban, Europako Batzordeak Europan elikagai-jatorriko hondakinen neurketa homogeneizatzeko ezarritako jarraibideei jarraituz.
Azterlan horren arabera, euskal elikakateak 244.972 tona xahutzen ditu; eta horretatik % 57 etxeetan botaten dira, % 26 banaketan eta % 12 HORECAn. Gainera, kateko hiru maila horretan xahutzen danaren % 37 jasangarria da, hau da, 40 k/pertsona/urteko. Horregaitik, berebiziko garrantzia dau xahuketa murrizteko lan egitea, bai etxeetan, bai Horecaren eta merkataritzaren sektorean.
Proiektu pilotua
2023. urte honetan, bederatzi enpresek euren soberakinak prebeniduten, murrizten eta errebalorizatzen laguntzen dabezan zerbitzuak pilotatu eta tresnak sortu dabez, euren lehiakortasuna, jasangarritasuna eta legezkotasuna betetzea hobetzeko.
Helburuak:
-Soberakinen analisi kuantitatibo eta kualitatibo baten bidez problematikea ulertzea.
-Urtenbideak eskaintzea, enpresa bakotxari egokitutako konponbideak diseinauta eta ezarrita.
-Negozio bakotxa jagokon lege-esparruarekin alkartzea.
-Enpresa barrietara estrapolatzea edo eskalatzea ahalbidetuko daben tresnak garatzea, eta baliabideak eta zerbitzuak sortzea.